Novosadske NVO: Kršenje svih procedura na izborima za mesne zajednice

Novosadske nevladine organizacije skreću pažnju javnosti da izbori za savete mesnih zajednica u Novom Sadu u potpunosti protiču u nedemokratskoj atmosferi. Na ovim, pre svega nestranačkim i građanskim izborima, vladajuća partija, Srpska napredna stranka i njeni aktivisti, ugrožavaju kandidature nezavisnih građanskih kandidata i onemogućavaju im da na izborima učestvuju pod jednakim i ravnopravnim uslovima, što je garantovano svakom građaninu zakonima i propisima Republike Srbije.

Kako svedoče nezavisni kandidati i mnogi birači, aktivisti SNS-a svoju beskrupuloznost pokazuju na svakom koraku. U prethodnim danima je nezavisnim kandidatima prećeno na radnim mestima, izloženi su napadima medijskih portala vrlo bliskih gradskoj vlasti i praćeni dok su delili svoj promotivni materijal, koji su članovi SNS-a uništavali i čak se i pobedonosno fotografisali sa ulovljenim „plenom“. Jedan nezavisni kandidat je danas fizički napadnut od strane pristalica Srpske napredne stranke, dok su članovi saveta mesnih zajednica svesno kršili izbornu proceduru boraveći na biralištima i javno sugerisali građanima za koga da glasaju.

Štaviše, funkcioner SNS-a i Član gradskog veća, Milovan Amidžić, prekršio je Zakon o sprečavanju korupcije, kada je kao javni funkcioner javno izrazio svoj stav da se nada da će SNS pobediti u svim mesnim zajednicama u kojima se održavaju izbori, čime je pribavio korist za stranku čiji je član. Takođe, građani i nezavisni kandidati su konstatovali da su izborne komisije, koje su formirale mesne zajednice, delile pozive za glasanje na ovim izborima samo na teritorijama onih mesnih zajednica gde nije bilo nezavisnih kandidata.

Novosadske nevladine organizacije osuđuju ponašanje novosadske vlasti i većinske partije u njoj, kojim je pokazala svu netrpeljivost prema građanima koji su se ohrabrili da se organizuju kao nezavisni i nestranački kandidati. Iako je sve vreme pokušavala da ih poveže sa opozicionim partijama i na taj način ih diskvalifikuje već dobro poznatim sredstvima, u tome nije uspela. Ovakve namere smatramo otvorenim napadom vlasti i vladajuće partije na građane i civilno društvo, kao i grubim kršenjem njihovih prava na neposredno učestvovanje u mesnoj i lokalnoj samoupravi.

Novi Sad, 13. juni 2021.

Vojvođanski kulturni klub “Vasa Stajić”
Grupa za konceptualne politike
Savez antifašista Vojvodine
Zelena mreža Vojvodine
Centar za održive zajednice
Vojvođanska politikološka akademija
Centar za interkulturnu komunikaciju