Novosadske NVO povodom napada na hrvatske glumce: Naprednjaci od Novog Sada napravili nacionalistički bastion mržnje i zla

Saopštenje za javnost

Novi Sad dugo već, više od tri decenije, nije miran i pitom grad kao što je nekada bio, ali je, na žalost, danas postao pravi nacionalistički bastion u kojem se gaji i nagrađuje mržnja, pohlepa i zlo.

Vladavina “najgorih protuva”, kako je vlast SNS-a nazivao naš veliki sugrađanin Đorđe Balašević, dovela je do toga da je postalo sasvim normalno da se na ulicama glavnog grada Vojvodine, koji se nekada ponosio svojom multinacionalnošću, pretuku pozorišni radnici iz Zagreba samo zato što su pričali na hrvatskom jeziku.

Hoćemo da verujemo da će policija pronaći nasilnike, i da će oni pred sudom biti adekvatno sankcionisani, ali – čak i ako se to desi – stvari se neće promeniti, jer naprednjačka politika živi od eskalacije mržnje, nacionalizma, zla, korupcije i kriminala, a generacije koje dolaze u dobroj meri ove antivrednosti doživljaju kao jedini način života i postojanja.

Napadnutim članovima zagrebačkog teatra ITD želimo brz oporavak i upućujemo im izvinjenje u ime onih Novosađana i Vojvođana koji su zgroženi ovim nasiljem.

Cinično je da se ovo sve dešava dok je Novi Sad tzv. Evropska prestonica kulture; uzgred, novosadska Evropska prestonica kulture je bila i ostala samo mimikrija, mehanizam za besprimerno bogaćenje pojedinaca, od kojih naš grad – za razliku od drugih gradova koji su nosili ovu titulu – neće imati ništa!

Novi Sad, 20. decembar 2022.

Vojvođanski kulturni klub “Vasa Stajić”
Savez antifašista Vojvodine
Centar za interkulturnu komunikaciju
Zelena mreža Vojvodine
Centar za održive zajednice