Pod hitno omogućiti starijima izlazak iz „kućnog pritvora“

Vojvođanski kulturni klub „Vasa Stajić“ zahteva od Vlade Srbije i Kriznog štaba za borbu protiv pandemije korona-virusa da pod hitno omogući starijima od 65 godina izlazak iz „kućnog pritvora“ na način koji neće ugroziti njihovo zdravlje.

Ne treba biti odveć domišljat, dovoljno je implementirati modele iz pojedinih zemalja u kojima je, i pored karantina i vanrednog stanja zbog pandemije, starijim osobama omogućeno da u određenom vremenskom periodu, dnevno, izađu iz svojih kuća i stanova, prošetaju ili pribave neophodne namirnice.

Naši stariji sugrađani dugo su već – po našem mišljenju, nepotrebno – zatvoreni u svoje stanove i kuće, i postavlja se pitanje da li je u pitanju zaštita zdravlja ili pak ozbiljan atak na ljudske slobode.

Za nas je neprihvatljivo da država starije osobe smatra neodgovornima ili čak maloumnima, odnosno da smatra da oni nisu sposobni da sami vode računa o sebi i svom zdravstvenom stanju, pa mora protiv njih da upotrebljava žestoke restriktivne metode.

VKK „Vasa Stajić“ predlaže da se starijima od 65 godina omogući barem dva-tri sata dnevno da izađu napolje i prošetaju, naravno uz poštovanje zdravstvenih standarda i neophodnog međusobnog rastojanja, i upozorava da nastavljanje ovako rigoroznog ataka na slobodu kretanja može da proizvede mnoge negativne posledice po fizičko i psihičko zdravlje generacije 65+.

Mere mogu predvideti da se stariji mogu prošetati za vreme zabrana kretanja za mlađe od 65 godina, kako to funkcioniše u mnogim zapadnim zemljama.

VKK „Vasa Stajić“ smatra da tročasovna jutarnja kupovina jednom nedeljno predstavlja ponižavanje naših vremešnijih građana, koji su prinuđeni da satima čekaju u redu, čak sa neizvesnim ishodom da li će uopšte obaviti pazar.

Cinično je da naši stariji građani moraju sedmicama da sede u „kućnom pritvoru“ dok se predsednik Srbije Aleksandar Vučić nalazi u besramnoj političkoj kampanji uručivanja respiratora bolnicama po Srbiji, pritom ne poštujući tzv. socijalnu distancu i izbegavajući da se testira na korona-virus iako je definitivno imao kontakata sa zaraženima.

Vojvođanski kulturni klub „Vasa Stajić“

Novi Sad, 14. april 2020.

One Response

  1. Draginja Nikšić April 14, 2020

Leave a Reply