Saopštenje nevladinih organizacija povodom “premeravanja” Šodroša

U utorak, 8. decembra u okolini Dunavca i Šodroša, prirodnog staništa ptica i zelene oaze u Novom Sadu, primećeni su geometri koji su počeli premeravanje korita Dunavca.

Bio je to znak za uzbunu prisutnih građana u uobičajenoj šetnji. Na pitanje šta tu rade i ko ih je poslao, odgovorili su da su dobili zadatak od građevinske firme “Galens” da obave posao premeravanja, jer se tu sprema nekakva gradnja.

Ovaj detalj je pokazao da se ostvaruju slutnje građana da gradska vlast zajedno sa građevinskim gigantom koji je započeo praktično sve velike poslove u Novom Sadu, ne odustaju od izgradnje tajkunskog naselja pod radnim imenom Novi Sad na vodi. Poznato je da se izgradnjom ove naseobine menja izgled Novog Sada, ugrožava priroda i opasno utiče na tok Dunava i na povećanje opasnosti od poplave.

U ime građana okupljenih u mreži nevladinih organizacija, pitamo gradsku vlast kada, prema kojim propisima i kojim javnim raspravama su obala Dunava, Dunavac i Šodroš, predati firmi “Galens”. Dokle ide netransparentno ponašanje gradskih vlasti i drugih članova “ komunalne koalicije” koji su tvrdili da rade u interesu građana?

Nevladine organizacije prikupljaju potpise protiv izgradnje Novog Sada na vidi. Obaveštene su sve međunarodne organizacije o namerama da se naruši sistem odbrane od poplava, ekološka ravnoteža i međunarodni plovni put. Podsećamo da Dunav još nije vlasništvo ni gradskih čelnika, ni “Galensa” , nego je evropska reka za koju važe posebni propisi.

Novosađani su rešeni da sve rade javno. Zbog toga ćemo fotografisati i snimati geometre i druge osobe iz tog štetnog projekta i o tome obaveštavati javnost. Jer, vidi gari, ne može.

Vojvođanski kulturni klub “Vasa Stajić”
Zelena mreža Vojvodine
Novi optimizam
Centar za interkulturnu komunikaciju
Savez antifašista Vojvodine
Vojvođanska politikološka asocijacija
Most solidarnosti
Grupa za konceptualne politike
Centar za održive zajednice