Vojvođanske NVO: SPC vrši diskriminaciju, porta crkve nije ničija prćija, pa ni vladike bačkog Irineja

Vojvođanske nevladine organizacije smatraju da je potez Eparhije bačke da zabrani ulaz ekipi Televizije N1 u portu crkve u Srbobranu, gde se obeležavala godišnjica Racije u Bačkoj, diskriminatorni, protivzakonit i anticivilizacijski čin koji SPC i njenim vernicima nanosi ogromnu štetu.

Upozoravamo da porta crkve nije ničija privatna prćija, pa ni ultranacionalističkog i režimu bliskog episkopa bačkog Irineja, već javni prostor dostupan svim građanima, pogotovo kada se u njemu odvija događaj od javnog značaja kakav je bio parastos žrtvama Racije u Bačkoj.

Vojvođanske organizacije podsećaju da episkop Irinej u svojim istupima, u kojem širi mržnju i deli građane na podobne i nepodobne, mnogo više podseća na one koji su izvršili Raciju nego na njene žrtve.

Ukoliko se javno ne izvini ekipi Televizije N1, episkop Irinej bi (i) zbog ovog antihrišćanskog poteza trebalo da bude raščinjen.

Vojvođanske organizacije šalju poruku snažne solidarnosti sa urednicima i novinarima Televizije N1 i ističu da su oni jedni od retkih medijskih profesionalaca koji građanima Srbije omogućavaju da budu objektivno i pravovremeno informisani.

Vojvođanski kulturni klub “Vasa Stajić”
Savez antifašista Vojvodine
Zelena mreža Vojvodine
Vojvođanska politikološka asocijacija
Građanska akcija Pančevo
Pančevo Si Ti
Centar za interkulturnu komunikaciju

Centar za održive zajednice

Novi Sad, 4. januar 2021.