VKK Vasa Stajić: Srbija priznala Kosovo, vreme da se okrene unutrašnjim problemima

Saopštenje za javnost

Vojvođanski kulturni klub “Vasa Stajić” smatra da je Aleksandar Vučić potpisom na vašingtonski sporazum nedvosmisleno priznao nezavisnu državu Kosovo, što predstavlja dobru vest i signal da je vreme da se Srbija okrene rešavanju brojnih unutrašnjih problema.

Među unutrašnjim problemima su nedostatak vladavine prava, korupcija vasionskih razmera, gušenje slobode medija i izražavanja, ali i centralističko uređenje države i dugogodišnje ignorisanje rešavanja statusa Autonomne pokrajine Vojvodine.

VKK “Vasa Stajić” smatra da je nemoguća demokratizacija i modernizacija Srbije bez rešavanja statusa Vojvodine.

Iako je jasno da je vašingtonski sporazum deo Trampove predizborne kampanje, iako nije u potpunosti belodano kakav će odnos prema njemu graditi eventualno nova američka administracije – činjenica je da on može da donese vrlo pozitivne pomake za ceo naš region.

Izgradnja putne i železničke infrastrukture predviđena sporazumom, ukoliko bude realizovana, značajno će olakšati život i poslovanje za stanovnike Srbije, Kosova, pa i Albanije, što može imati okrepljujuće odnose i na političke odnose između Srba i Albanaca.

Veoma je važno i to što sporazum predviđa i veće prisustvo Sjedinjenih Ameeričkih Država u regionu, što može da bude kontrateža snažnim političkim i ekonomskim uticajima sa istoka.

Nadati je da će veće prisustvo SAD-a imati i pozitivne posledice na unutrašnje političke prilike u zemlji, odnosno na njenu demokratizaciju i zaustavljanje jezivih autokratskih procesa u zemlji.

Vojvođanski kulturni klub “Vasa Stajić”

Novi Sad, 7. septembar 2020.