Vojvođanske NVO: Da li će napokon Srbija da oda počast žrtvama genocida u Srebrenici?

Vojvođanske nevladine organizacije upozoravaju da se 11. jula obeležava 27. godišnjica genocida u Srebrenici a da Srbija tokom svih ovih godina nije odala dužnu počast za nevine žrtve stravičnog zlodela koje je počinjeno u njeno ime.

Godine prolaze, a sramota je sve veća, ne samo zbog uloge Srbije u ovom zločinu, već zbog činjenice da postoji višedecenijska jasna tendencija da se on pokušava – uprkos bezbrojnim, sudski utvrđenim činjenicama – minimizirati, relativizovati, osporiti ili jednostavno zaboraviti.

Mnogo je puta rečeno, ali vredi ponoviti: zahvaljujući činjenici da se nikada kao država i građani nismo suočili sa zločinima i zločinačkom politikom devedesetih, nego smo ih naprotiv rehabilitovali, živimo u politički i moralno opustošenom društvu, koje polako ali sigurno gubi svaku nadu u dostojanstvenu budućnost.

Žalosno je što smo došli u situaciju da Srbijom danas vladaju, i to bezgranično, političari i politike koje su nas devedesetih zasluženo stavili na stub srama, a da sadašnju vlast podržavaju, lukrativno, i mnogi od onih koji su devedesetih bili protiv Miloševića i njegove politike, čak i oni koji su nekada znali dići glas protiv jezivog rata i ratnih zločina.

Verujemo, ipak, da će doći trenutak kada će Srbija odati dužnu počast srebreničkim i drugim žrtvama, i 11. juli uvrstiti u kalendar kao datum kada se simbolično odriče devedesetih i određuje prema politici koja je kao očekivano ishodište imala – genocid!

Novi Sad, 9. juli 2022.

Vojvođanski kulturni klub “Vasa Stajić”
Savez antifašista Vojvodine
Centar za interkulturnu komunikaciju
Zelena mreža Vojvodine
Vojvođanska politikološka asocijacija
Građanska akcija Pančevo