Vojvođanske NVO pružaju podršku frilenserima i pozivaju državne organe da prihvate odgovornost!

Vojvođanske nevladine organizacije ističu da je država odgovorna za dosadašnje odsustvo primene zakona kojom bi se omogućila naplata poreza i doprinosa na prihode frilensera, kao i za odsustvo mogućnosti da ova lica ostvare radna i socijalna prava.

Podsećamo da, u prvom redu, odgovornost za ovakvu situaciju snose Poreska uprava i druge nadležne institucije Republike Srbije, te da je neprihvatljivo ponašanje predstavnika vlasti, koji odbijaju da zauzmu konstruktivan stav povodom rešavanja ovako važnog ekonomskog i socijalnog pitanja. Plaćanje dažbina državi kao našoj zajednici nužna je, korisna i moralna obaveza, ali ne pod nepravednim uslovima koji ne uzimaju u obzir živote stvarnih ljudi.

Država Srbija, koja i inače neprincipijelno postupa u vezi sa naplatom različitih potraživanja, sopstvenim nedelovanjem je ova lica dovela u zabludu, te je dužna da ponudi pravedan dogovor kojim neće ugroziti dostojanstvenu egzistenciju naših sugrađana i sugrađanki.

Neprihvatljiva je i taktika medijskog spinovanja sa ciljem predstavljanja frilensera kao nelojalnih građanki i građana, parazita našeg društva. Oštro osuđujemo pokušaje predstavnika vlasti da se ovi ljudi stigmatizuju. Jedina namera u svemu tome je da se lakše sprovede bahato i samovoljno doneta odluka vlasti.

Na kraju, pozivamo sugrađanke i sugrađane da podrže borbu za pravdu. Svi zajedno činimo ovo društvo, i samo zajedničkim naporima se možemo izboriti za naša prava i naše dostojanstvo. Nađimo mesta za razumevanje i saosećanje, ali i sagledajmo širu sliku – podržimo danas one čija bi pomoć nama sutra mogla biti potrebna.

Novi Sad, 15. januar 2021.

Vojvođanski kulturni klub „Vasa Stajić“
Novi optimizam
Savez antifašista Vojvodine
Zelena mreža Vojvodine
Centar za interkulturnu komunikaciju
Most solidarnosti
Vojvođanska politikološka asocijacija
Vojvođanski građanski centar
Centar za održive zajednice
Građanska akcija Pančevo

Grupu za konceptualnu politiku