Vojvođanske NVO: Tužioci da aktivno podrže smenjene koleginice, pozivamo da organizuju protestnu obustavu rada

Saopštenje za javnost

Vojvođanske nevladine organizacije pozivaju tužioce iz Vojvodine da otvoreno, jasno i aktivno podrže svoje beogradske koleginice Bojanu Savović i Jasminu Paunović koje su smenjene samo zbog toga što su predmet koji se odnosi na visoku korupciju povezanu sa vlašću – vodili po zakonu i savesti.

Tužioci iz Vojvodine treba da osude i medijsku harangu koju režim vodi protiv Savovićeve i Paunovićeve, jer stajući uz svoje koleginice oni staju u odbranu svoje profesije, časti, pravosudnih institucija i građana pokrajine i cele države.

Posebno je važno da se tužilačka profesija iz Vojvodine jasno odredi prema političkom pritisku naprednjačke vlasti na pravosudne organe, s obzirom da upravo iz Novog Sada dolazi aktuelna republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac, koja će u istoriji ostati upamćena kao osoba koja je ponizila i svoju instituciju, i građane, i pravo, i pravdu, i koja je dozvolila da ovom državom potpuno neometano zavladaju kriminal, bezakonje i korupcija.

Koristimo ovu priliku da apeluje i na sve tužioce u zemlji da u znak protesta protiv zastrašujućih smena koleginica organizuju protestnu obustavu rada, i time vrate dostojanstvo svojim institucijama.

3. mart 2022.

Vojvođanski kulturni klub “Vasa Stajić”
Savez antifašista Vojvodine
Vojvođanska politikološa asocijacija
Zelena mreža Vojvodine
Centar za interkulturnu komunikaciju
Građanska akcija Pančevo
Centar za održive zajednice