Vojvođanske NVO: Vlast stoji iza okupljanja ekstremnih desničara u Novom Sadu

Vojvođanske NVO smatraju da vlast Srpske napredne stranke stoji iza okupljanja ekstremnih desničara u Novom Sadu, s obzirom da je njihov skup dozvoljen i pored poziva pojedinih nevladinih organizacija i političkih stranaka da se on zabrani jer je u suprotnosti sa zakonima države Srbije.

Umesto da spreči prethodno najavljeno okupljanje “nedićevaca” ispred novosadske Uspenske crkve, koje je imalo neonacistička obeležja – vlast je ovaj miting “aminovala”, a načelnik novosadske policije je sa ekstremnim desničarima pregovarao kao da su u pitanju njegovi politički partneri, a ne osobe koje predstavljaju izuzetnu opasnost po društvo, demokratiju i multinacionalni karakter glavnog grada Vojvodine.

Više je nego jasno da Srpska napredna stranka kontroliše delovanje ekstremnih desničarskih organizacija, kojima zastrašuje protivnike režima, a, pored toga, njihovim delovanjem skreće pažnju sa ključnih problema ovog društva, a to su korupcija enormnih razmera, krađa javnih dobara i kriminalno samovlašće jednog čoveka koji je razorio sve institucije u državi, čime je doveo građane Vojvodine i cele zemlje u ropski položaj.

Vojvođanske NVO pozivaju Ligu socijaldemokrata Vojvodine da odmah izađe iz gradske i republičke koalicije sa profašističkom Srpskom naprednom strankom i time pokaže da njen protokolarni antifašizam nije samo sredstvo za prikupljanje glasova i kontrolu pojedinih javnih preduzeća u kojima zapošljava svoje partijske kadrove.

Građanima Vojvodine je dosta režimskih pozorišnih predstava poput one koju gledamo ovih dana, a to je “dramatični” sukob ratnog zločinca Vojislava Šešelja i lidera LSV Nenada Čanka.

Vojvođanske NVO pozivaju i opozicione stranke da se jasno i nedvosmisleno ograde od svih grupa i pojedinaca koji su sledbenici anticivilizacijskih, retrogradnih ideologija i pokažu privrženost antifašizmu kao tekovini evropske zajednice naroda.

Novi Sad, 5. februar 2021.

Vojvođanski kulturni klub “Vasa Stajić”
Savez antifašista Vojvodine
Centar za interkulturnu komunikaciju
Centar za održive zajednice
Zelena mreža Vojvodine
Vojvođanska politikološka akademija