Vojvođanske organizacije: Izbori pokazali da je potrebna radikalna izmena političkog sistema

Saopštenje za javnost

Vojvođanske nevladine organizacije smatraju da su nedavno održani parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori predstavljali veoma jasan indikator potpunog kraha partokratskog i klijentističkog političkog sistema, koji razara ovu državu i građanima oduzima elementarno dostojanstvo.

Vojvođanske organizacije pozivaju sve političke i nevladine asocijacije u zemlji da formiraju široku koaliciju koja će se boriti za suštinsku i radikalnu reformu političkog sistema, a koja će, između ostalog, podrazumevati promenu ustava, izbornog sistema, demokratizaciju i decentralizaciju.

Ukoliko se ne desi suštinska i radikalna izmena političkog sistema, svaki naredni izbori u Srbiji će ličiti na ove, odnosno na dirigovanu tragikomičnu farsu prepunu tragikomičnih detalja, poput onog da je u Vranju celo jedno selo glasalo za Savez vojvođanskih Mađara.

Ogroman broj građana na izborima nije glasao iz prostog razloga jer nije imao za koga: na izborima su učestvovali skoro isključivo stranke i organizacije koje se nalaze u klijentističkoj vezi sa naprednjačkom vlašću, a svi zajedno predstavljaju političku “klasu” koja je državu otela od građana, dramatično zloupotrebljavajući javne resurse.

Vojvođanske organizacije su zahvalne građanima na tome što su prepoznali da “koalicija” Vojvođanski front nije na ovim izborima zastupala interese Vojvodine i njenih građana, već nekolicine političkih parazita, koji decenijama onemogućavaju razvoj vojvođanskog političkog subjektiviteta.

Ni među strankama koje su bojkotovale izbore na žalost ne prepoznajemo one koje nude suštinsku alternativu pogubnoj naprednjačkoj vlasti i koje su spremne da zajedno sa građanima rade na radikalnim izmenama političkog sistema, čiji kredo treba da bude – vratiti državu građanima!

Pozivamo međunarodnu zajednicu da prestane da podržava režim Srpske napredne stranke i pomogne građanima Srbije da se oslobode svojevrsnog ropstva kroz radikalnu izmenu političkog sistema.

29. juni 2020.

Vojvođanski kulturni klub “Vasa Stajić”
Vojvođanska politikološka asocijacija
Centar za interkulturnu komunikaciju
Građanska akcija Pančevo
Zelena mreža Vojvodine