Mileva i Albert u Beloj Lađi

Posle mnogo natezanja i pritiska javnosti, konačno je obnovljena kuća Marića u Kisačkoj ulici broj 20 u Novom Sadu.

Kuću je sagradio Miloš Marić, oficir šajkaškog bataljona, otac Mileve Marić-Ajnštajn. Objekat je sagrađen 1907. godine po projektu arhitekte Mihajla Petljanskog. Na kući je postavljena spomen-ploča sa natpisom: “U ovom domu deo života proveli su Mileva Marić Ajnšatjn (1875 – 1948.) , prva supruga Alberta Ajnštajna i srpska naučnica i MIloš Marić Mlađi (1885 – 1944.) profesor Medicinskog i Veterinarskog fakulteta u Saratovu.

Na staroj ploči pisalo je: „U ovoj kući su boravili 1905. i 1907. godine Albert Ajnštajn, tvorac teorije relativiteta, i njegov naučni saradnik i supruga Mileva“. Da li je nova ploča prilagođena istorijskim činjenicama ili je nešto drugo u pitanju, nigde ne piše.

FOTO: Dobrivoje Boba Antonić

Zanimljivije od toga je da su naslednici novosadske kafane “Bela lađa” u istoj ulici broj 21, još dok je na kući preko puta bila stara ploča, postavili svoju spomen ploču na kojoj piše: “U ovoj kući Albert Ajnštajn i Mileva Marić provodili su slobodno vreme sa svojim prijateljima, svirajući omiljene instrumente violinu i klavir”. Dobar kafanski marketing.

Dobrivoje Boba Antonić

Leave a Reply