Testovi a ne policija

Stomatolog iz Novog Sada, otac troje dece, teško oboleo od “korona” virusa, koji se nalazi na respiratoru, još uvek vitalno ugrožen, za čiji se život brinu ne samo porodica, kolege, nego i čitava javnost – javljao se blagovremeno najodgovornijoj zdravstvenoj službi u AP Vojvodini za plućne bolesti i drugim lekarima u Novom Sadu. Svaki put NIJE BIO “epidemiološki” “sumnjiv”, te je vraćen KUĆI sa antibiotskom terapijom. NIJE BIO ispitan na “korona” virus, sve dok nije teško oboleo. Кasno. I za njega i za njegove najbliže kontakte. No, nije bilo kasno za Pokrajinskog ministra Gojkovića da na konferenciji za štampu, sa govornom radnjom prezira prema ovom časnom kolegi i od ranije poznatom plućnom pacijentu, tj. njegovom ponašanju “dok je znao da je bolestan”, da obeća da će “lično podneti tužbu” sa posledicama višegodišnje robije.

Dakle, ovako stoje stvari: odlukama “kriznih štabova” zdravstvena služba je potpuno, ili skoro potpuno suspendovana od strane nadležnog Ministarstva, ne samo državnog nego i Pokrajinskog, koje “predvodi” restriktivne mere, kao što je upućivanje kriznih direktora u velike zdravstvene ustanove, ili “zabrana dopunskog rada” svim lekarima. Jer, navodno, oboleli kolega je radio u “privatnoj” stomatološkoj ordinaciji (!). Pa gde bi radio?  Na ovaj način država je potpuno MONOPOLISALA ne samo rad zdravstvenih radnika, nego sve državne i privatne bolnice i ordinacije, ali i odluke o svim akutnim i hroničnim  bolestima, od kojih se i umire (karcinomi), sa virusom ili bez njega.

U čemu je odgovornost monopolske pozicije Vlasti nad zdravljem građana Srbije (uključujući i život i smrt pacijenata) i zdravstvenim sistemom u ovom trenutku? U NEDOSTATKU I NEDOVOLJNO MEDICINSKI DOSTUPNOJ UPOTREBI TESTOVA NA KORONA VIRUS. Utvrđeno je upravo ovo: da one zemlje koje su imale veći broj testova – imale su i više uspeha u suzbijanju pandemije (Južna Koreja i Nemačka npr.) One zemlje koje su kasno i selektivno primenjivale testiranje na “corona” virus – suočene su sa eksplozijom zaraze.

Običan građanin ne može kupiti u slobodnoj prodaji test na “korona”virus. Lekar opšte prakse, pa ni specijalista pulmolog ne može uraditi (po svome nahodjenju i slobodnom lekarskom uverenju) test. Mora se prvo obavestiti epidemiolog, pa tek onda kada se ostvari čitav niz uslova i slučajnosti u našoj skučenosti – možda će se uraditi konačno test na “korona” virus. Nema dovoljno testova?  Kinezi? Rusi? Amerikanci? Ko treba da pokloni testove? Ili treba država da ih kupi?

Odlične su sve mere “pranja ruku”, zabrane kretanja, sve teško nabavljene papirne maske za lice, sva kućna radinost štitnika za glavu, sva vojska i policija i svi neodgovorni popovi, ali ostaje glavni problem: TESTOVI na korona virus RADE SE PRESELEKTIVNO i to (najčešće) na bazi “epidemiološke” trijaže, koja ne samo da nije dovoljna, nego je u slučaju bolesnog stomatologa – katastrofalno loša i zakasnela. Ko bi trebao da odgovara zašto se stomatologu nije blagovremeno uradio test na “korona” virus? Lekar koji ga je pitao, ili (što se u praksi najčešće događa) medicinska sestra koja na ulazu u vrhunske zdravstvene institutcije drže termometar i “meri” ljudima temperaturu? Ili ministar koji nije obezbedio dovoljno testova?

Ili još preciznije: koliko stvarno ljudi IMA “korona” virus? Vidimo da je čitav niz pacijenata (i poznatih i nepoznatih) oboleo BEZ epidemiološki shvatljivog “klastera”. Čak i danas oboleli (dokazano naravno testom) premijer Velike Britanije povukao se u Dauning street u SAMOIZOLACIJU! Da je u Srbiji, otišao bi na Bg Sajam, ili bi bio policijom priveden “pravdi”. Svako objavljivanje brojeva obolelih u Srbiji, a bez širokog testiranja i objavljivanje brojeva jeste neozbiljno.

Odlično je što su Kinezi odabrali Sajam za budućih hipotetično hiljadu obolelih. Manje je dobro što je Španija kupila upravo u Kini – neautorizovane i neprimenljive testove na “korona” virus. Nadamo se na nam nisu to poslali. Nemci su privremeno “nacionalizovali” hotele i svakog pojedinačnog pacijenta stave u posebnu hotelsku sobu. Ali ključno je – doklazati virusnu infekciju i to precizno, testom. To jedino ne čujemo na konferencijama za novinare. KOLIKO, KAKO i KOJE testove na Covid 19 radi zdravstveni sistem Srbije. Sve druge mere su PREVENCIJA ŠIRENJA virusne infekcije, ali kada se neko RAZBOLI – MORA DOBITI DIJAGNOSTIKU navedenog virusa (pravi test), uključujući i CT grudnog koša. Toliko pominjani respiratori su na kraju lečenja.

Dakle, država koja je preuzela monopol nad zdravstvenim sistemom i njegovim SVIM zaposlenima, MORA odgovarati za NEMANJE dovoljnog broja testova, kao i za LOŠE instrukcije u kriznom LEČENJU, a ne da bude arogatna prema ljudima koji se razbole. Primer sa konferencije Pokrajinskog ministra za zdravlje, koji ponižava kolegu stomatologa i prećutkivanje svih činjenica o slabostima službe čiju je organizaciju prigrabio zdušno, u tom smislu je bezobrazluk bez presedana. Lekarska komora bi morala da reaguje. Ali, ona je ipak “država”.

Zbog toga, kao i toliko drugih suspenzija i diskriminacije mora neko iz Vlasti da odgovara.

Ako znate da hapsite one koji se ne pridržavaju “samoizolacije” i vodite u zatvor doktore koji rade “u dopunskom” radu, onda ćemo Vam (kada Vaša “ratna” ovlašćenja prestanu) isporučiti TUŽBE za neodgovorno vršenje vlasti tokom epidemije “korona” virusa. Plus kolegijalna “etika”.

Prof. Dr Miroslav Ilić, hirurg

Autor je redovni profesor Medicinskog fakulteta u Novom Sadu i predsednik Vojvođanskog kulturnog kluba “Vasa Stajić”

Leave a Reply