Dan Republike u doba korone

U ime Saveza antifašista Vojvodine čestitam Vama i svim anitifašistima u Pokrajini Vojvodini i Republici Srbiji Dan Republike, 29. novembar, jer je na današnji dan, 1945. godine, Ustavotvorna skupština ukinula monarhiju i proglasila Federativnu Narodnu Republiku Jugoslaviju. Čestitam Vam ovaj dan jer mi antifašisti Vojvodine drugi dan nemamo, niti nam je on potreban da ga obeležavamo, dok pripadnici vladajućih oligarhija u Srbiji, koja sebe naziva REPUBLIKOM, izgleda da nemaju potrebe da takav dan proslavljaju.

Ovim putem pozdravljam i sve antifašiste sa područja bivše Jugoslavije, koji su naši drugovi i saborci u očuvanje vrednosti antifašističke borbe u Jugoslaviji.

Govoreći o Jugoslaviji, ona za nas vojvođanske antifašiste ostaje trajno časna kategorija, nezavisno od svih promašaja i zloupotreba koje su pratile njeno postojanje. Ona je istorijska činjenica, emocionalna, kulturna  i ekonomska potreba naroda koji žive na ovim prostorima. Tu Jugoslaviju stvarali su najveći umovi svih naroda koji su živeli na ovim prostorima, te ne pristajemo na revidiranja i naknadne političke pameti i seirenja, kojima se na ovim prostorima omalovažava ova jedninstvena politička i ljudska zajednica.

I Jugoslavija raspala se početkom II svetskog rata, da bi u borbi svih njenih naroda i narodnosti, koju je organizovala Komunistička partija Jugoslavije (KPJ), na čelu sa Josipom Brozom Titom, uskrsnula, kao deo antifašističke koalicije ujedinjenih naroda, suprotstavljenih najvećem mračnjaštvu II veka – fašizmu i nacionalsocijalizmu.

Jugoslovenski su partizani politički trijumfovali u toj borbi – odlukama II zasedanja AVNOJ-a u Jajcu, 1943. godine, kada su proklamovali Jugoslaviju kao zajedničku državu bratskih i ravnopravnih naroda.

Pobeda u II svetskom ratu, u sadejstvu sa velikim saveznicima, donela je Jugoslaviji i njenom vođi Titu, planetarni ugled i značaj, neviđen pre toga u istoriji, bojimo se ustvrditi, koji nikada više neće biti ni dostignut. Na bazi te pobede, građena je posleratna, Druga Jugoslavija, sa svojim prepoznatljivostima, ravnopravnošću naroda i narodnosti, građanki i građana, samoupravljanjem, nesvrstanom politikom, velikom gostoljubivošću, uspesima u obrazovanju, kulturi, zdravstvu i društvenim delatnostima. Sve ono što je i odlika razvoja evropskih društava, koji su vojničku pobedu nad fašizmom iskoristili da počnu ostvarivati najveći mirovni projekat u istoriji čovečanstva, danas poznat kao Evropska unija. Isti je zasnovan na poštovanju ljudskih prava, slobodi kretanja ljudi, ideja i roba, na izgradnji konsenzusa, zasnovanog na ideji kompromisa. Bez pobede nad fašizmom, ne bi bilo današnje Evrope i njenih dostignuća! Antifašizam je zato osnova današnje demokratske evropske strukture, koji niko ne dovodi u pitanje, koji se dostojno obeležava. Evropa je ponosna na svoju antifašističku prošlost, ne negira je, ne pokušava je falsifikovati ni revidirati. Kada govorimo o evropskim vrednostima, ovo je nešto što ne moramo da kopiramo od Evrope, imamo mi svoju antifašističku tradiciju, poštujmo je, biće nam mnogo bolje. Mi, vojvođanski antifašisti smo toga svesni.

Srećan Ti rođendan Republiko, ma gde se nalazila!

Smrt fašizmu – sloboda narodu!

                                                           Predsednik Saveza antifašista Vojvodine

                                                                       prof. dr Duško Radosavljević