Tribina: Da li je Srbija takozvana država?

Advokat Slobodan Beljanski izjavio je danas da je Srbija tipičan primer “nedržavnog projekta” i da ima sve karakteristike “nedovršene države”.

On je na tribini “Srbija kao nedovršena država”, održanoj u novosadskom hotelu “Putnik”, rekao da Srbija pati od svih onih mana koje su tipične za nepostojanje države.

„Politika dominira nad pravom, izvršna vlast nad ustanovama koje bi trebalo da budu nezavisne i samostalne. Pobeda na izborima doživljava se kao licenca za nekažnjeno kršenje zakona, a u vrhu države imamo ljude čija je glavna odlika – neukost i nevaspitanje“, rekao je Beljanski.

On je dodao da je u Srbiji danas netolerancija jedan od primarnih oblika komunikacije, da je kriza parlamentarne demokratije „nesumnjiva“, da vlada autoritarni režim, a caruju „sveukupna materijalna i politička korupcija“.
„Mediji su ili kupljeni ili na drugi način ucenjeni, znanje je potcenjeno, zatire se racionalnost, a postoji i neprimereno prisustvo klera u sekularnoj državi. Uprkos svemu, postoji upadljiva pasivnost građana“, rekao je Beljanski.

Beljanski je ocenio da je Srbija po svim karakteristikama „primitivno društvo i primitivna država“.

„Svi iz vlasti, a bogami i iz opozicije vole da kažu da je Kosovo ‘takozvano’. Ne vidim ništa manju potrebu da se i na pomen Srbije iskoristi ista reč“, podvukao je Beljanski.

Sociološkinja Vesna Pešić rekla je da Srbiju danas karakteriše „nedržavnost mafijaške države“, u kojoj se sve zasniva na „ličnim, porodičnim, kumovskim ili mafijaškim odnosima“.

„Sve institucije su u potpunosti poništene i mi živimo u privatizovanoj državi koja je u vlasništvu grupacije koja je potpuno uništila i društvo i državu“, rekla je Pešić.

Ona je ukazala da se režim u Srbiji krije iza rešavanja kosovskog pitanja.

„Režim se krije iza neodređenih granica države, a zarad rešavanja kosovskog pitanja zapadne zemlje su dozvolile Vučićevoj vlasti da ode tako daleko u uništavanju svih institucija u zemlji“, rekla je ona.

Sudija Miodrag Majić rekao je da ne postoji niti jedna funkcionalna institucija u zemlji koja bi mogla da svedoči o tome da mi živimo u demokratskoj državi.

„Volimo da idealizujemo prošlost, ali treba da budemo svesni da iz perioda komunizma crpimo ideje o ‘jedinstvu’ vlasti, nepostojanju podele vlasti i jednoumlju”, rekao je Majić.

Majić je istakao da Srbija odbija da prizna svoje greške i da iz njih izvuče pouku.

„Verujemo da ćemo se, ignorišući vlastite greške, jednog trenutka probuditi u nekoj drugačijoj, boljoj stvarnosti, ali to se neće desiti. Pre će biti da ćemo se probuditi u državi koja će imati tri miliona stanovnika i imati još razorenije institucije nego što je to danas slučaj, a da ćemo i dalje tvrditi da idemo u dobrom pravcu“, rekao je Majić.

Profašističke grupacije su deo državnog sistema

Vesna Pešić je na tribini rekla da su profašističke i ekstremističke grupe koje danas deluju u Srbiji „deo državnog sistema“ i da se nalaze pod pod kontrolom Aleksandra Vučića.

Ona je konstatovala da je Vojislav Šešelj „glavni vođa fašističke ideologije u Srbiji“ i da je on u potpunosti zaštićen od vlasti.

„Ako vođa fašističke ideologije Vojislav Šešelj sedi u prvom redu skupštine, ako njegovi ispadi ne podležu nikakvom kažnjavanju, a vlast čak odbija i da se ogradi od njih, onda ne treba da čudi to što su brojne profašističke i ekstremističke organizacije u Srbiji dobile krila“, rekla je Pešić.

Pešić je dodala da je pojava ovih organizacija posledica toga što Srbija „uporno“ odbija da se „suoči sa svojom prošlošću“.

Advokat Slobodan Beljanski je rekao da država Srbija „možda ne sprečava direktno“ slobodu govora i mišljenja, ali isto tako „ne sprečava one koju tu slobodu sprečavaju“.

„Ti neprijatelji slobode su produžena ruka vlasti, i u tome vidim osnovni motiv zašto država podržava i podstiče ekstremnu desnicu i njen rast“, rekao je Beljanski.

On je istakao da se u Srbiji dugo već „usađuje kult ličnosti“ predsednika Aleksandra Vučića.

„U pitanju je kult ličnosti koja ima nisku harizmu, oskudno znanje, još oskudniju uljudnost, sa odsustvom je osećaja za meru i uvažavanje prava drugih, sa naglašenim mesijanskim kompleksom, nametljivošću i sklonošću svakovrsnom preterivanju“, rekao je Beljanski.

Sudija Miodrag Majić je istakao da su „svi uslovi za bujanje fašističkih organizacija u Srbiji ispunjenje“.

„Imamo izraženu nejednakost, materijalno siromaštvo, siromaštvo duha, katastrofalno obrazovanje, a vreme duboke krize proizvodi opskurne političke ličnosti“, rekao je Majić.

Pravnica i kolumnistkinja portala „Peščanik“ Sofija Mandić rekla je da su pripadnici ekstremističke i profašističke organizacije u Srbiji – „deca negacije zločina iz devedesetih“.

„Učesnici tih događanja nisu među njima, oni su sada u godinama. Neki od njih su osuđeni, protiv mnogih od njih nikada nije ni podignuta optužnica. Često, recimo, vidim haškog osuđenika Vukašina Šljivančanina kako se, lepo obučen, šeta glavnim gradom, uzdignutog nosa“, rekla je Mandić.

Ona je dodala da je veoma važno da se insistira na suočavanju sa prošlošću i dodala da su i postnacističkoj Nemačkoj trebale decenije da se suoči sa strašnim zločnima počinjenim u njeno ime.

Književnik Saša Ilić, ovogodišnji dobitnik Ninove nagrade za roman godine, rekao je da je u Srbiji na delu – „izdaja intelektualaca“.

„Za Srbiju je izlaz da se intelektualci pobune, da dignu svoj glas, i tek tada će građani i društvo početi da funkcionišu“, rekao je on.
Ilić je istakao da ovogodišnji napad grupe književnika na Ninovu nagradu za roman godine vidi kao „napad na ovaj nezavisni nedeljnik“ zbog njegove uređivačke politike i afera koje je otvorio.

„Nezavisni mediji su pod velikim pritiskom, a ako oni prestanu da postoje, živećemo u potpunom mraku“, rekao je Ilić.

Tribinu „Srbija kao nedovršena država“ organizovali su Pokret „Novi optimizam“ i Vojvođanski kulturni klub „Vasa Stajić“, a održana je u novosadskom hotelu „Putnik“.

Pre tribine, „Novi optimizam“ i VKK „Vasa Stajić“ potpisali su protokol o saradnji.

(VKK „Vasa Stajić“)

Leave a Reply