Vojvođanske NVO: Okupimo se sutra na mitingu “Novi Sad protiv fašizma”

Vojvođanske nevladine organizacije pozivaju građane da se sutra (ponedeljak, 19. april) u 18 časova okupe na novosadskom Trgu slobode, na mitingu “Novi Sad protiv fašizma” koji se organizuje povodom fašističkog napada na radijskog voditelja Daška Milinovića.

Nakon što se govornici (Daško Milinović i Marija Srdić ispred Antifašističke koalicije) kratko obrate građanima, krenućemo u šetnju do Keja žrtava racije, i to sledećom trasom: Ulica Modene-Bulevar Mihajla Pupina-Kej žrtava racije.

Na Keju žrtava racije okupljenima će se obratiti predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić i Bojana Selaković ispred Građanskih inicijativa.

Želja nam je da sa skupa pošaljemo sledeće poruke:

1. Fašizam je zlo i više nikada ne smemo ćutati i ignorisati ga. Moramo se boriti protiv njega svim silama. Ne smemo se skrivati, nego izaći na ulicu i poslati jasnu i glasnu poruku: NO PASARAN!

2. Vlast u Srbiji neprestano stvara atmosferu nasilja i mržnje, i stoga je odgovorna za svako fašističko nasilje, tim pre jer se do sada mnogo puta pokazalo da ona drži pod kontrolom ekstremne desničarske grupacije i pojedince.

3. Daško Milinović je javna ličnost i, zahvaljujući tome, javnost se uzburkala i policija je hitno reagovala. Na žalost, svakodnevno su na meti fašizma i ne tako poznati ljudi koji su pripadnici manjinskih i marginalizovanih grupa, ili su žrtve fašizma zbog svojih političkih stavova. O tome se malo priča i o tome se malo zna! Želimo da poručimo da niko od nas nije siguran dok god nisu sigurni svi građani ove zemlje, bez obzira na njihovu nacionalnu i versku pripadnost, bez obzira na političko opredeljenje, bez obzira na pripadnost seksualnim manjinama…

Molimo vas da dođete da podržite ovu našu važnu borbu!

Molimo vas da na skupu poštujete sve sigurnosne pandemijske mere, odnosno da nosite maske i držite distancu!

Novi Sad, 18. april 2021.

Vojvođanski kulturni klub “Vasa Stajić”
Savez antifašista Vojvodine
Vojvođanska politikološka asocijacija
Grupa za konceptualnu politiku
Zelena mreža Vojvodine
Novi optimizam
Centar za interkulturnu komunikaciju
Centar za održive zajednice
Građanska akcija Pančevo

Most solidarnosti