NVO: Da li je počeo da se realizuje zloglasni projekat “Novi Sad na vodi”?

Saopštenje za javnost

Nevladine organizacije zahtevaju od gradskih vlasti Novog Sada i Voda Vojvodine da pod hitno obaveste javnost zašto je u noći između petka i subote započelo besomučno krčenje priobalja Dunava na području Kameničke ade.

Gradske vlasti i Vode Vojvodine dužne su da građanima čim pre saopšte da li ovi radovi označavaju početak realizacije zloglasnog projekta “Novi Sad na vodi”, protiv kojeg su ustali i građani Novog Sada i stručna javnost.

Podsećamo da urbicidni projekat “Novi Sad na vodi” predviđa izgradnju predimenzioniranog stambeno-poslovnog kompleksa u koritu Dunava, odnosno na potezu Šodroš-Brodogradilište-Ribarsko ostrvo-Kamenička ada, koji bi bio realizovan kapitalom sumnjivog porekla i koji bi višestruko ugrozio Novi Sad i njegove građane.

Stručnjaci i nadležne institucije upozorile su da ovaj projekat – osim što gazi osnovne postulate urbanizma i građanima oduzima vodene i zelene površine posebno popularne među šetačima i ribolovcima – značajno uvećava i opasnost od poplava, odnosno izlivanja Dunava.

Osim što je urbicidan, ovaj projekat predstavlja i čin ekocida, jer se na ovom području nalaze staništa zaštićenih i strogo zaštićenih divljih vrsta od nacionalnog značaja koje će biti uništene ovim projektom. Oblast Šodroša i Kameničke ade predstavlja i važan ekološki koridor.

U pitanju je teren od izuzetnog značaja zbog bogatstva biodiverziteta, a može se reći da on predstavlja i “pluća” Novog Sada, grada koji je dugo već žrtva urbanističkog haosa, divlje gradnje i profita građevinskih kompanija i političke elite.

Ovo područje krasi značajan šumski pojas, akvatično bilje, bogat ptičiji svet, insekti koji su zakonom zaštićeni, vodozemci zaštićeni zakonom kao ugrožene vrste….

Umesto što planiraju varvarsko uništenje ovog područja, gradska vlast i nadležne institucije trebalo bi da pod hitno naprave spisak kompletne flore i faune na ovom potezu, potom da ga zakonski zaštite kao posebno vredno područje Grada Novog Sada.

Novi Sad, 13. septembar 2020.

Vojvođanski kulturni klub “Vasa Stajić”
Zelena mreža Vojvodine
Centar za interkulturnu komunikaciju
Novi optimizam
Centar za održive zajednice