Vojvođanske NVO: Brutalna haranga protiv aktiviste Brajana Brkovića

Vojvođanske nevladine organizacije upozoravaju javnost da režim i njegovi mediji vode brutalnu harangu protiv novosadskog političkog aktiviste Brajana Brkovića, čime mu ozbiljno ugrožavaju bezbednost.

Najnoviji tekst, u nizu, protiv Brkovića objavljen je u tabloidu “Alo”, koji je inače, u žestokoj konkurenciji, rekorder po kršenju Kodeksa novinara Srbije, odnosno prvak u lažima i prevarama građana Srbije.

Ovaj tekst u sebi sadrži celokupan arsenal nacionalističke mržnje, jezivih neistina, teorija zavera, bestidnih laži i strašnih uvreda, svega onoga čega se nagledali tokom devedesetih godina prošloga veka, kao i tokom vladavine režima Aleksandra Vučića, a znamo da su takvi medijski napisi u pojedinim slučajevima bili prethodnica fizičkih obračuna sa onima protiv kojih se vodila kampanja.

Brković je u tekstu predstavljen kao neprijateljski element, izdajnik, strani plaćenik, ustaša, ultralevičar, terorista, ludak, čovek koji aktivno radi na rušenju srpske države, i šta sve ne; praktično, ovom retorikom čitaoci tabloida se pozivaju da linčuju Brkovića.

Jedini greh Brajana Brkovića je to što je istinski protivnik nakaznog Vučićevog režima, i što sa drugim mladim ljudima organizuje sasvim legitimne akcije protiv nedemokratske i autokratske vlasti, pokazujući pritom hrabrost i odlučnost.

Apelujemo na civilne organizacije iz cele zemlje, kao i na Novosađane da pokažu solidarnost sa Brkovićem, i da ga uzmu u zaštitu.

Novi Sad, 17. februar 2022.

VKK Vasa Stajić
Savez antifašista Vojvodine
Vojvođanska politikološka asocijacija
Most solidarnosti
Centar za interkulturnu komunikaciju
Zelena mreža Vojvodine
Građanska akcija Pančevo
Novi optimizam
Centar za održive zajednice