Vojvođanske NVO: Zahtevamo ostavku i krivičnu odgovornost gradonačelnika Novog Sada Vučevića zbog nasilja nad građanima

Saopštenje za javnost

Vojvođanske nevladine organizacija zahtevaju ostavku gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića zbog ordinarnog nasilja nad građanima-demonstrantima kojeg su, po njegovoj naredbi, danas sprovele policijske jedinice i kriminalne bande, zajedničkim snagama.

Osim ostavke, potrebno je da nadležni organi pokrenu postupak ispitivanja krivične odgovornosti Vučevića zbog današnjih događaja.

Sam Vučević je u javnom obraćanju jasno rekao da stoji iza nasilja i brutalnog prebijanja demonstranata, koji su protestovali protiv skandaloznog i urbicidnog Generalnog urbanističkog plana, danas usvojenog u Skupštini Vojvodine.

Pored političkog, policijskog i urbanističkog nasilja koje sprovodi nad građanima Novog Sada, Vučević mora ostavku da podnese i odgovornost ponese i zbog kriminalizacije glavnog grada Vojvodine, u koji su za vreme njegove vladavine pristigli pripadnici najrazličitijih kriminalnih klanova povezanih sa Srpskom naprednom strankom, razvijajući u njemu svoje poslove.

Osim toga, Vučević će ostati upamćen po tome što je razorio identitet grada, prodao ga investitorima koji, naušrtb građana i kvaliteta njihovog života, ostvaruju enormne ekstraprofite zahvaljujući očiglednoj i neprikrivenoj vezi sa vlašću.

Ni prethodne gradske vlasti u proteklih 30 godina nisu nevine, ali Vučevićeva je potpuno zgazila Novi Sad i njegovu kulturnu i urbanističku zaostavštinu, polako i sigurno ga pretvarajući u prenaseljeno mesto orijentalnog tipa u kojem dominira korupcija, strah i nasilje.

Novi Sad, 21. juli 2021.

Vojvođanski kulturni klub “Vasa Stajić”
Savez antifašista Vojvodine

Centar za interkulturnu komunikaciju
Vojvođanska politikološka asocijacija
Zelena mreža Vojvodine
Centar za održive zajednice
Građanska akcija Pančevo