Vojvodina – zamrznut konflikt nacionalističke i građanske koncepcije Srbije

Vojvođanski kulturni klub “Vasa Stajić”, Savez antifašista Vojvodine i Vojvođanska politikološka asocijacija ističu da je dogovor dugogodišnjih političkih saradnika, koji su sada u službi naprednjačkog režima (Nenada Čanka i Gordane Čomić) o slobodi izjašnjavanja („Vojvođanin“) na budućem popisu – pročitan od svih mislećih građana kao poslednji pokušaj opstanka korumpirane i istrulele “vojvođanske” politikantske elite, sa ciljem da se održi nekako u svojim višedecenijskim sinekurama.

VKK “Vasa Stajić” podseća da je regionalno izjašnjavanje u Srbiji dozvoljeno još u popisu iz 1971. godine.

Skrećemo, međutim, pažnju na reakciju Srpske akademije nauka i umetnosti, koja je i dalje prilježna u “prepoznavanju antisrpskih pojava”, a koja se nikada nije samokritički osvrnula na svoj “čuveni” Memorandum, koji je doprineo da se Jugoslavija raspadne u krvavim ratovima.

SANU i njeni nacionalistički jastrebovi su ovaj jeftini politički trik Čanka i Čomićeve iskoristili za napad na Vojvodinu, tvrdeći da u njoj postoje separatističke tendencije i ukazujući na “užas” formiranja “vojvođanske nacije”.

Ovakav dnevnopolitički sunovrat SANU nije iznenađenje. Čvrsto zakucana na poziciji nacionalističkog delovanju u proteklih pola veka, ova noseća organizacija „srpskog sveta“ jeste odgovorna za egzodus srpskog naroda sa svojih vekovnih staništa, ne samo na zapadnim rubovima, nego i na južnim, kao što nosi i odgovornost za ratove koje su odneli više od 130.000 života i unesrećili milione.

Doslednost u težnji za nacionalnom homogenizacijom koncentrisana je danas na ono što je preostalo da se „brani“: Vojvodinu.

Od Miloševića, preko Đinđića, Koštunice, Tadića, pa sve do Vučića, pitanje državno-pravne pozicije Vojvodine u državi Srbiji – je nerešeno.

„Autonomija“ je prestala da postoji. Nema izvornih prihoda, nema zakona, ismejane su njene zakonodavne inicijative, opustošene su njene lokalne samouprave, evidentan je nestanak sela, gradova i ljudi, a još više egzodus njenih tradicionalnih etničkih zajednica. Ne sme da postoji ni njena intelektualna elita, regionalna Vojvođanska akademija nauka i umetnosti izbrisao je njen osnivač.

Vojvodina se u okviru države Srbije i dalje opire nacionalističkoj koncepciji SANU. Onoga trenutka kada u Vojvodini prestane prebrojavanje krvnih zrnaca, ne samo starosedeocima, nego i svim pridošlim građanima, kada bude omogućeno da se sama (autonomno-samozakonodavno) stara o sebi, te kada bude bila u njoj omogućena, nasuprot plemenske i kriminalne „slobode“ – lična sloboda, tada će Vojvodina imati svoje mesto u državi Srbiji, a Srbija će postati demokratska zemlja!

Novi Sad, 31. avgust 2021.

Vojvođanski kulturni klub “Vasa Stajić”
Savez antifašista Vojvodine
Vojvođanska politikološka asocijacija