VKK “Vasa Stajić”: Odmah pronaći i adekvatno kazniti napadača na aktivistu Milana Vujića

Vojvođanski kulturni klub “Vasa Stajić” najoštrije osuđuje brutalan napad na aktivistu i studenta novosadskog Pravnog fakulteta Milana Vujića i zahteva od nadležnih državnih organa da se napadač čim pre pronađe i uhapsi.

VKK “Vasa Stajić” smatra da nasilnik mora u najbržem mogućem roku biti optužen i osuđen, a kazna koja mu bude određena treba da bude srazmerna velikoj društvenoj opasnosti koju ovakvi napadi nose sa sobom.

Podsećamo da ovo nije prvi napad na mlade aktiviste u Novom Sadu, i da je prošle godine brutalno pretučen studentski aktivista i član Demokratske stranke Dejan Bagarić.

Osim njega, prošle godine su napadnuta i pretučena dvojica aktivista organizacije „Krov nad glavom“ Mihаjlo Nikolić i Mаrko Đelević.

VKK “Vasa Stajić” smatra da za sve ove napade najveću odgovornost snose predstavnici vlasti zbog toga što kreiraju atmosferu u društvu koju karakteriše promocija nasilja, ukidanje prava na slobodno i kritičko mišljenje, kao i nulta tolerancije za sve one koji imaju hrabrosti da javno iznose drugačiji politički stav.

VKK “Vasa Stajić” poziva građane Vojvodine da jasno osude napad na Vujića i ostale slučajeve političkog nasilja, odnosno da pošalju jasnu poruku vlastima da ne pristajemo da živimo u društvu u kojem će mladi ljudi biti premlaćivani na ulici samo zbog toga što se bore za bolje društvo.

Ukoliko napad na Vujića ne bude valjano sankcionisan, smatraćemo da iza ovog napada, i u praktično-organizacionom smislu, stoje predstavnici vlasti.

Novi Sad, 10. avgust 2020.

VKK “Vasa Stajić”