VKK VASA STAJIĆ: Zahtevamo ozbiljnu i otvorenu istragu pretnji novinaru Dinku Gruhonjiću!

Povodom mučkih, ponovljenih pretnji novinaru i angažovanom intelektualcu Dinku Gruhonjiću, izražavamo protest i gnušanje od takvih najava obračuna sa svakim ko slobodno izražava sopstveno mišljenje.

Novi Sad je nažalost već dugo pozornica nacionalističkih i siledžijskih pojava, na koje vlast ne reaguje, a sugrađani na žalost iskazuju sve veću ravnodušnost prema nasilju, obuzeti svakodnevnom borbom sa siromaštvom i neizvesnošću.

Zahtevamo da vlast reaguje ozbiljno i otvoreno na pretnje Dinku Gruhonjiću i njegovoj porodici. Zahtevamo takođe i da se zaštita pruži svima koji su nasličan način ugroženi u današnjem Novom Sadu, a njihov broj se povećava skoro svaki dan.

Jasno je da mračnjaci koriste neizvesnu međunarodnu situaciju, ispisuju svoje fašističke parole i simbole gotovo u svakoj ulici Novog Sada, tražeći sada već otvoreno krv i žrtve. Gradska vlast i organi gonjenja treba da se probude iz svog slatkog korupcionaškog sna i da počnu da se bave svojim poslom. A to je, između ostalog, sigurnost i bezbednost svih građana Novog Sada.

I ovom prilikom podržavamo pravo na mišljenje Dinka Gruhonjića i dajemo reč da ćemo se za svakog građana Novog Sada boriti otvoreno.

Vojvođanski kulturni klub “Vasa Stajić”

Savez antifašista Vojvodine

Pozivamo partnerske organizacije da nam se pridruže našem Zahtevu i sve zainteresovane da komuniciraju i budu u toku sa dešavanjima povodom ovog događaja.

https://docs.google.com/document/d/1szVTjzk-BGz3DzlCo_19me2TqpihRUuaGcjCKZEiMCM/edit?usp=sharing