VKK “Vasa Stajić” sa ogorčenjem osuđuje izvođenje zločinačke pesme u OŠ “Vasa Stajić”

Vojvođanski kulturni klub “Vasa Stajić” je duboko ogorčen zbog ordinarne političke i nacionalističke manipulacije koju nastavni kadar i rukovodstvo OŠ “Vasa Stajić” u Novom Sadu sprovodi nad maloletnicima.

Zahtevamo od nadležnih državnih organa oštru reakciju i hitnu smenu direktora ove školske ustanove, kao i zabranu daljeg vaspitno-prosvetnog rada nastavnog kadra koji je osnovnoškolce terao da đuskaju uz klerofašističku pesmu “Ne volim te Alija, zato što si Balija”, koja izaziva rasnu, versku i nacionalnu mržnju, veliča najstrašnije zločine i ratne sukobe.

Pozivamo, takođe, građane i roditelje čija deca idu u ovu škoju da se aktiviraju kako ovaj skandal ne bi prošao bez konsekvenci i kako bi oni koji njihovu decu uče mržnji i podstiču ih na zločine – bili primereno sankcionisani.

VKK “Vasa Stajić” upozorava da su lik i delo Vase Stajića u potpunoj suprotnosti sa podsticanjem mržnje i nasilja, nacionalizmom, zloupotrebom patriotizma, primitivizmom i prostaklukom, odnosno da je Vasa Stajić čitav svoj život posvetio modernizaciji ovih prostora i usvajanju civilizacijskih vrednosti.

Ne treba sumnjati da ćemo, ako na ovakve skandale kao društvo ne reagujemo oštro, još dugo živeti u političkom i društvenom brlogu, prepunom nasilja.

Novi Sad, 22. jun 2022.

Vojvođanski kulturni klub “Vasa Stajić”