Vojvođanske organizacije: Zaštititi Oliveru Marjanović

Saopštenje za javnost

Vojvođanske nevladine organizacije pozivaju građane Sečnja i Vojvodine, civilni sektor i opozicione stranke da uzmu u zaštitu i pruže podršku direktorki Osnovne škole “Aleksa Šantić” iz Sečnja Oliveri Marjanović, koja je izložena neljudskom progonu iza kojeg stoje kleronacionalistički režim Aleksandra Vučića, njegovi mediji i Srpska pravoslavna crkva.

Njen je “greh” samo u tome što je poštovala Ustavom i zakonima garantovan sekularizam države, kao i civilizacijske norme, odnosno što je obelodanila da u obrazovnoj ustanovi kojom upravlja – neće biti sprovođen verski obred na dan tzv. školske slave Sveti Sava.

Nakon toga je usledio medijski progon, ona je proglašena za neprijatelja društva, izdajnicu, traži se njena smena, na nju nasrću lokalni silnici i nasilnici, dobija pretnje i uvrede, a najavljeni su i protesti desnih ekstremista ispred škole.

Ukoliko ne uspemo da zaštitimo Oliveru Marjanović, onda nećemo uspeti ni da zaustavimo ovu zemlju da nastavi da ide stranputicom koja je vodi u srednjovekovlje – odnosno da u potpunosti postane verski zatucana država-mafija u kojoj neće biti mesta ni za koga ko nije pognuti sluga državnih i crkvenih vlasti.

Svi drugi će biti progonjeni, i oni koji su druge nacionalnosti, druge vere, drugačijih političkih, kulturnih i civilizacijskih nazora, a pogotovo oni koji skupe hrabrosti da se javno suprostave uspostavljenim društvenim okovima, kao i morbidnim ludostima i kriminalu “simfonije” vlasti, crkve, ekstremista i represivnog aparata.

  1. januar 2023.

VKK Vasa Stajić
Savez antifašista Vojvodine
Vojvođanska politkološka asocijacija
Zelena mreža Vojvodine
Centar za interkulturalnu komunikaciju
Građanska akcija Pančevo
Centar za održive zajednice