7. jul – dan za ponos u Srbiji

Ove godine obeležavamo 79. godina od dana kada je Srbija aktivno ušla u antifašističku koaliciju, najnaprednijih zemalja sveta, koje su se borile protive nastrašnije nemani u ljudskoj istoriji – italijanskog fašizma i nemačkog nacional-socijalizma. Toga dana Srbija je rekla ne okupatoru i njegovim domaćim pomagačima, ali i sebe upisala u red zemalja koje su u toj borbi dali ogroman doprinos, kao zalogu izgradnje modernog sveta, bez ugnjetavanja, poštovanja ljudskih prava, ravnopravnosti i ljudskog dostojanstva. Zbog toga Srbija mora da bude ponosna na svoj doprinos borbi protiv fašističke nemani, na svoju Narodnooslobodilačku borbu, u kojoj su učestvovali svi njeni narodi i narodnosti, da je dostojanstveno obeležava, da je kroz nastavne programe sačuva, te da se odrekne zlokobnih nenaučnih pokušaja revizije. Podsećamo – narodi koji ne pamte svoju istoriju, dužni su da je ponavljaju!

Zbog svima poznatih događaja, Savez antifašista Vojvodine nije u mogućnosti da svoje aktivnosti održava u primerenijim okolnostima i prostorima, pa ćemo ih svesti na optimalno moguće: u UTORAK, 07. jula ove godine, u 09,45 časova, okupićemo se da položimo venac na Spomeniku na Iriškom vencu, i tako skromno obeležimo Dan ustanka naroda i narodnosti Srbije, koji je i dan Saveza antifašista Vojvodine – SAV.

Kada to prilike omoguće, dodelićemo prvom dobitniku, Narodnom heroju Petru Matiću Duletu, priznanje Saveza antifašista Vojvodine – SAV, za promociju antifašističkih vrednosti „Đorđe Subotić“.

S poštovanjem,

Smrt fašizmu – sloboda narodu!

Predsednik Saveza antifašista Vojvodine
prof. dr Duško Radosavljević