Vlast kosovske događaje koristi za nacionalističko divljanje u Vojvodini i Novom Sadu

Saopštenje sa medije

Po starom, dobro oprobanom receptu, vlast tragične događaje na Kosovu koristi za jezive kampanje nacionalističkog divljanja u Vojvodini i Novom Sadu.

Teroristički akt na Kosovu je očigledno za cilj imao podizanje ionako uzavrele atmosfere straha i nasilja u celom društvu, a posebno u građanskoj i multinacionalnoj Vojvodini i njenom glavnom gradu, koji se prepoznaju kao pretnja tzv. nacionalnom jedinstvu, pod kojim se podrazumeva klerikalizam, ekstremizam, autoritarizam i ultracentralizam.

Uz pomoć svojih vojvođanskih gaulajtera (Đurić, Vučević, Vulin, Gojkovićeva, Jovanov, Rističević i ostali), oni kroz različite akcije – pretnjama aktivistima, veličanjem i “hirotronisanjem” kriminalaca, podrškom terorizmu – zastrašuju građane Vojvodine svih nacionalnosti, pokušavajući u njih uterati “patriotizam” i pretvoriti ih u poslušnike promašenog velikonacionalnog projekta koji je doživeo brojne poraze u nedavnoj prošlosti.

Najnoviji događaji su samo nastavak dugogodišnjeg delovanja srpskog nacionalizma u Vojvodini i Novom Sadu, a koje podrazumeva kontinuirani simbolički rat i okupaciju institucija: glavni grad Vojvodine je prekrečen u boje zastave Srbije, a u Matici srpskoj, Arhivu Vojvodine, Kulturnom centru Novog Sada i mnogim drugim ustanovama, uključujući i mnoge fakultete i studijske grupe – vladaju ekstremni desničari, koji proizvode nove generacija “kulturtregera”.

U tu svrhu se i lik ratnog zločina Vojislava Šešelja sa velikog plakata u centru grada ceri u lice “kulturnoj prestonici” Evrope.

Ne treba tu naravno zaboraviti da su vladike u Vojvodini, na čelu sa Irinejom bačkim, srednjovekovni mračnjaci koji suštinski i dugoročno razaraju društvo, podržavajući i okupljajući oko sebe ono najgore u njemu.

Poručujemo naprednjačkim vlastima: Možete da radite šta god hoćete, ali ne i dokle hoćete. Šta god da činite, nećete uspeti da ubijete građansko, multikulturalno i proevropsko biće Novog Sada i Vojvodine.

Vojvođanski kulturni klub “Vasa Stajić”,
Novi Sad 27. septembar 2023.