Vojvođanske NVO najoštrije osuđuju agresiju Rusije na Ukrajinu

Saopštenje za javnost

Vojvođanske nevladine organizacije najoštrije osuđuju vojnu agresiju Rusije na međunarodno priznatu, nezavisnu državu Ukrajinu i smatraju da agresija predstavlja atak na svetski mir i opšteprihvaćene civilizacijske vrednosti.

Srbija, kao država i sve stranke, bilo one iz vlasti, bilo one iz opozicije, morale bi najoštrije da osude rusku agresiju ukoliko se odista zalažu za evropski put Srbije, i ukoliko odista dele vrednosti na kojima počiva savremena civilizacija.

Nedopustivo je da vlast u Srbiji još uvek nisu izjasnili o ovoj agresiji, i time su Srbiju ponovo izopštili iz civilizovanog i demokratskog dela sveta.

Rusija ovim varvarskim napadom ruši temelje međunarodnog prava, i dužnost je svake države, svake organizacije i pojedinca da stanu u zaštitu Ukrajine i Ukrajinaca, koji su napadnuti od višestruko jače ruske armije.

U potpunosti smo solidarni sa građanima Ukrajine, koji su žrtve jedne bezumne vojne agresije, i pozivamo državu Srbije da omogući izbeglicama iz te države da se privremeno sklone u našu državu, i da im se omogući adekvatna pomoć.

Vojvođanske organizacije smatraju da je režim Vladimira Putina ovim napadom pokazao svoje pravo, zločinačko lice, i da mora biti oštro osuđen i sankcionisan od celog sveta.

Apelujemo na sve koji mogu da zaustave rat, da to učine što pre, jer što rat duže traje, žrtava i razaranja će biti sve više.

Apelujemo da pregovori zamene bombe i rakete.

Neočekivan i utoliko značajniji je današnji protest ruskih građana protiv rata.

Svet je upravo sada na ivici noža: Još jedan pogrešan korak i sukob će eskalirati.

NE RATU!

Novi Sad, 24. februar 2022.

VKK Vasa Stajić
Savez antifašista Vojvodine
Vojvođanska politikološka aasocijacija
Most solidarnosti
Zelena mreža Vojvodine
Centar za interkulturnu komunikacija
Građanska akcija Pančevo
Centar za održive zajednice