Kultura nasilja dovela do kraha društva

Saopštenje za javnost

Kultura političkog, jezičkog, medijskog, bračnog, sportskog, maloletničkog i raznog drugog nasilja uzela je danas danak u nezapamćenoj tragediji u kojoj je učenik sedmog razreda ubio – osmoro dece i jednog odraslog čoveka.

Koliko je to teško izreći, ovaj nezapamćeno tragičan čin se na neki način i nekom obliku mogao očekivati s obzirom na svakodnevnu promociju nepravde, surovosti, agresije, nasilja i obezvređivanja ljudskog života i vrednosti civilizovanog društva.

Surovost, nasilje i nepravda promovišu se odsvuda: oni su prisustni u obraćanju najviših državnih zvaničnika, u skupštinskim govorima šefa i članova poslaničkih grupa vladajuće koalicije, u svim medijima koje kontroliše vlast, na društvenim mrežama i, sledstveno, u svakodnevnoj ljudskoj komunikaciji.

Podstiče se i stvara atmosfera u kojoj se negira individua, ličnost, nasilno stvara dominacija većine nad manjinom, jačeg nad slabijem, bogatih nad siromašnim, te našim ulicama hodaju nesrećni, nezaštićeni i frustrirani ljudi, koji u pojedinim situacijama mogu biti veoma opasni po okolinu.

Izražavajući saučešće porodicama nastradalih, izražavamo i bojazan da je ova tragedija možda samo najava onoga što čeka naše društvo u skoroj budućnosti.

Novi Sad, 3. maj 2023.

Vojvođanski kulturni klub “Vasa Stajić”
Savez antifašista Vojvodine
Vojvođanska politikološka organizacija
Zelena mreža Vojvodine
Centar za interkulturnu komunikaciju CINK
Građanska akcija Pančevo
Centar za održive zajednice