VKK Vasa Stajić: Odlazak čoveka koji je povezivao nacije

Saopštenje za javnost

Vojvođanski kulturni klub “Vasa Stajić” sa velikom je žalošću primio vest da nas je napustio naš dragi Vojvođanin i Jugosloven Đorđe Balašević, koji je bio zaštitni znak, takoreći sinonim za onaj Novi Sad o kojem svi sanjamo, za Novi Sad koji uživa u svojoj različitosti i otvorenosti za ljude svih boja i nacija.

Balašević je bio nedvosmisleno jugoslovenski opredeljen, a jugoslovenstvo u Vojvodini, kao zaveštanje njenog višenacionalnog sastava, opstalo je bez obzira na sve pokušaje da se uništi i zaboravi.

Balaševića u njegovoj Vojvodini nisu voleli samo oni koji su od nje hteli da naprave jednonacionalnu prćiju, pa su ga terali u paravojske i progonili u rođenom gradu.

Reakcija Novog Sada, Vojvodine i celog “regiona” na vest o odlasku velikana – pokazala je da su ideje koje je Balašević zastupao itekako žive, da marode bivše Jugoslavije još mnogo toga više povezuje nego deli, uprkos nacionalističkim politikama vođa koje bi od svojih država da naprave hermetički zatvorene zajednice, kako bi njima lakše upravljali.

Bez Đorđa Balaševića ništa više neće biti isto, ali smo sigurni da će njegovo stvaralaštvo živeti još dugo, dugo, kao i političke ideje koje je zastupao.

Novi Sad, 20. februar 2021.

VKK “Vasa Stajić”

Fotografija: Romanski