Odlazak umetnika, gospodina, Vojvođanina, antifašiste

17. januar 2020. godine

Odlazak umetnika, gospodina, Vojvođanina, antifašiste

Napustio nas je Tomislav Ketig čovek višestrukih talenata, stvaralac i pregalac u mnogim oblastima društvenog života, čovek velikih dometa i ostvarenja. Ketig je bio dopisni član Vojvođanske akademije nauka i umetnosti, književnik i enciklopedist, javni delatnik, borac za autonomiju Vojvodine, dobar čovek i prijatelj, blage prirode, uvek sprema na saradnju, i samozatajan. Pisao je poeziju, pripovetke, romane, drame, esejistiku, književna kritiku, publicistiku i enciklopedistiku. Književna dela objavljivana su mu tokom šest decenija u svim relevantnim književnim i časopisima za kulturu u kulturnim centrima tadašnje Jugoslavije. Drame su mu izvođene u pozorištima u Novom Sadu, Subotici i Pirotu; televizijske i radio drame u Novom Sadu, Beogradu, Sarajevu, Skoplju, Budimpešti, Beču, Sarbrikenu, Kelnu, Hilversumu. Napisao je i stotine enciklopedijskih članaka, među kojima su mu u Enciklopediji Jugoslavije objavljene obimne monografije, jedine te vrste: „Kultura u Jugoslaviji 1918-1988“ i „Nauka u Jugoslaviji 1918-1988“. U vreme postojanja Jugoslavije, bio je glavni urednik Redakcije za Vojvodinu, Enciklopedije Jugoslavije, u Jugoslavenskom leksikografskom zavodu u Zagrebu, do penzionisanja 1992. godine. Bio je i glavni urednik Enciklopedije Vojvodine pri VANU.

Objavio je knjige peoezije „Prometej u povratku“(Novi Sad,1962); „Amanet“ (Novi Sad, 1981); „Poeme i balade“(Zagreb, 2002); Eseje o nadrealizmu „Sanjari i fotografi zoe“ (Novi Sad, 1975); knjigu drama „Pomračenja“(Novi Sad, 1969); romane:  „Slepi putnici“(Subotica, 1972); „Lude godine (Novi Sad, 1973 i Beograd, 2009); „Velebitski orao“(Subotica, 2007); „Rakova djeca“(Zagreb, 2007); „Duga senka svitanja“(Novi Sad, 2007. Minhen 2011), „Damin gambit“ (Subotica, 2014), „Karusel raspetih“ (Novi Sad, 2016).

            Tomislav Ketig je bio dobitnik Ordena bratstva i jedinstva sa srebrnim zracima, Oktobarske nagrade Novog Sada 2002. godine, te Nagrade Društva književnika Vojvodine za životno delo 2009.godine.

Njegova poezija, romani i drame prevedeni su na mađarski, nemački, italijanski, holandski, francuski, engleski, ruski, švedski, slovenački, albanski i makedonski jezik.

Porodici, prijateljima i poštovaocima upućujemo iskrene izraze saučešća.

Smrt fašizmu – sloboda narodu!

                                                           Predsednik Saveza antifašista Vojvodine

                                                           prof. dr Duško Radosavljević

Leave a Reply