Dr Miroslav Ilić novi predsednik Vojvođanskog kulturnog kluba “Vasa Stajić”

Na današnjoj izbornoj skupštini Vojvođanskog kulturnog kluba “Vasa Stajić” izabrano je novo rukovodstvo ove nevladine organizacije, koja je osnovana 2015. godine.

Za novog predsednika izabran je poznati novosadski hirurg i građanski aktivista prof. dr Miroslav Ilić, dok su za članove predsedništva VKK “Vasa Stajić” birani istoričari dr Boris Kršev i dr Uglješa Belić, politikolog dr Radivoje Jovović, ekonomistkinja Tanja Brdar i novinari Vera Šoti, Gordana Perunović Fijat i Nedim Sejdinović.

Tročlani nadzorni odbor  organizacije činiće politikolog dr Duško Radosavljević, novinarka Zagorka Radović i profesor u penziji Mile Mandić.

Generalni sekretar udruženja biće građanski aktivista i novinar Duško Medić.

Obraćajući se članovima i gostima u prepunoj, velikoj sali novosadskog hotela “Putnik”, novi predsednik dr Miroslav Ilić  ukazao je da ljudi okupljeni oko VKK “Vasa Stajić” ne pristaju na “civilizacijski poraz”, te da će biti “hrabri i sposobni” da otvore pitanja koja danas tište Vojvodinu i Vojvođane.

“Bavićemo se širokim dijapazonom društvenih i političkih tema: od kontrole svake vlasti u Vojvodini i borbe za vraćanje istinskog političko-pravnog subjektiviteta pokrajine, pa do akutnih problema kakvo je pitanje pijaće vode i otrova u zemlji ili urušavanja zdravstvenog i obrazovnog sistema Vojvodine”, rekao je Ilić.

On je istakao da članovi VKK “Vasa Stajić” odbacuju “svaki nacionalizam, šovinizam, neargumentovane diskusije, vređanja, prostakluk i jednostranost, nesagledavanje kratkoročnih i dugoročnih posledica pogrešnih delovanja u javnoj sferi, svako politikanstvo i želju za dominiranjem bilo kog pojedinca, grupe ili kartela nad građanima i ljudima”.

Pre izborne skupštine, delegacija VKK “Vasa Stajić” položila je venac na spomenik Vasi Stajiću, koji se nalazi u Novom Sadu u blizini Skupštine AP Vojvodine.

Članovima kluba i gostima na skupštini su se obratili i bivša predsednica Vera Šoti, istoričar umetnosti i književnik Nebojša Milenković, bivši visoki vojvođanski političar Živan Berisavljević, istoričar dr Boris Kršev, politikolog dr Duško Radosavljević, predsednik Saveza antifašista Srbije Aleksandar Kraus i novinari Gordana Perunović Fijat i Nedim Sejdinović.

Na skupštini, VKK Vasa Stajić potpisao je protokole o saradnji sa osam vojvođanskih nevladinih organizacija.

Vasa Stajić je bio poznati filozof, pisac, profesor, istoričar i pedagog koji je delovao u prvoj polovini dvadesetog veka i koga su nazivali “apostolom Vojvodine”. Stajić je bio i veliki pobornik ideje jugoslovenstva.

(VKK “Vasa Stajić”)

Referati

Gostovanje Duška Radosavljevića na Kanalu 9 povodom održane Izborne skupštine VKK Vasa Stajić

Leave a Reply